Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Дванаести годишњи састанак ЕНИЦ/НАРИЦ мрежа одржан у Даблину

Датум објаве: 24.06.2005 14:59 | Аутор: ЕНИЦ ЦЕНТАР

Испис Штампај страницу
Дванаести годишњи састанак ЕНИЦ/НАРИЦ мрежа 12тх Јоинт Меетинг оф тхе ЕНИЦ анд НАРИЦ Нетwоркс, у организацији УНЕСЦО - ЦЕПЕЕС-а, Савјета Европе, као и ЕНИЦ/НАРИЦ-а Ирске одржан је у периоду од 12 - 14. јуна 2005. у Даблину. Црногорски ЕНИЦ представљала је Вања Дрљевић, руководилац ЕНИЦ центра у Црној Гори.
Састанку су присуствовали представници ЕНИЦ/НАРИЦ центара свих европских земаља, као и Америке, Аустралије, Канаде и Африке. Састанак је отворио представник одсјека за образовање и члан Болоња Фоллоw Уп групе Иан Мекена /Иан МцКенна/.

Главна тема састанка била су питања признавања и страних квалификација у болоњском процесу. Представљени су извјештаји са састанака у вези са признавањем:

Болоња семинар о исходима учења /Бологна Семинар он Леарнинг Оутцомес/, Единбург, 1-2. јул 2004.
Болоња семинар о признавању /Бологан Семинар он Рецогнитион/, Рига, 3-4. децембар 2004.
Болоња семинар о оквиру квалификација /Бологна Семинар он Qуалифицатион Фрамеwоркс/, Копенхаген, 13-14. јануар 2005.

Сјур Берган, директор одсјека за високо образовање и науку у Савјету Европе представио је извјештај са Министарске конференције у Бергену, 18 -19. мај 2005.

На састанку је било ријечи и о томе како се признају "болоњске квалификације" у другим дјеловима свијета, о чему су говорили преставници ЕНИЦ центара Америке Стивен Хант /Степхен Хунт/ и Аустралије, Мери Финлеи /Марy Финлаy/, Вилијем Сабаја /Wиллиам Сабаyа/, предсједник регионалног комитета за Арушку конвенцију, Танзанија, проф. Абдел Баги /Абдел Баги/, предсједник УНЕСЦО регионалног комитета за конвенцију о признавању у арапским земљама, проф. Андреас Раухваргерс, предсједник Комитета лисабонске конвенције о признавању.

Представљени су трендови и развоји у транснационалном образовању (излагачи: Ив Бодин /Yвес Беаудин/, национални координатор канадског информативног центра за признавање и Царолyн Цампбелл, британска агенција за систем квалитета у високом образовању). Учесници су такође обавијештени о напредовању УНЕСЦО/ОЕЦД иницијативе за смјернице у обезбјеђивању квалитета у прекограничном високом образовању (излагачи: Зејнеп Вароглу /Зеyнеп Вароглу/, Одсјек за високо образовање УНЕСЦО и Кеико Момии, аналитичар, ОЕЦД).

Организоване су такође радионице које су биле посвећене различитим аспектима признавања диплома и страних квалификација, као и основним проблемима које се срећу у том процесу. На крају су дефинисане будуће активности ЕНИЦ/НАРИЦ мрежа и изабран је ЕНИЦ Биро, који се састоји од предсједника и два потпредсједника.

За предсједника је изабран Ерик Шварц /Ериц Сцхwарз/ из ЕНИЦ центра Канаде, док су за потпредсједнике изабране Кармел Кели /Цармел Келлy/, Ирски ЕНИЦ/НАРИЦ и Надежда Узелац, Македонски ЕНИЦ центар.