Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Усвојен Приједлог закона о признавању иностраних образовних исправа и изједначавању квалификација

Саопштење: Усвојен Приједлог закона о признавању иностраних образовних исправа и изједначавању квалификација
Датум објаве: 30.07.2015 15:16 | Аутор: ПР Служба

Испис Штампај страницу


На приједлог Министарства просвјете, Влада Црне Горе је на сједници одржаној 30. јула 2015. године усвојила Приједлог закона о признавању иностраних образовних исправа и изједначавању квалификација који ће допринијети квалитетнијој процедури признавања иностраних образовних исправа и изједначавања квалификација, а самим тим и већој мобилности радне снаге и даљем развоју цјеложивотног учења.

Утврђивањем новог Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о признавању иностраних образовних исправа и изједначавању квалификација условљено је потребом даљег унапређивања поступка признавања иностраних образовних исправа и изједначавања квалификација, односно прецизније дефинисање надлежности Министарства, школа и установа високог образовања и усаглашавања са праксом у ЕУ.

Министарство просвјете ће и у наредном периоду вршити призанвање исправе о стеченом основном, средњем, вишем стручном и високом образовању у сврху запошљавања, док ће признавање исправе о стеченом образовању у сврху наставка школовања спроводити школа, односно установа високог образовања.

За разлику од постојећег рјешења, изједначавање квалификације врши школа, односно установа која нуди упоредив образовни, односно студијски програм. Уколико у Црној Гори не постоји школа, односно установа, која реализује упоредив образовни, односно студијски програм изједначавање квалификација врши надлежно стручно тијело. Стручно тијело је професионално удружење састављено од стручњака из одређене области за коју се тражи изједначавање квалификације.

У циљу приближавања система и саме квалификације образовања послдавцима, рјешење о признавању иностране образовне исправе садржаће минимум сљедеће податке: име и презиме носиоца иностране образовне исправе, податке о образовној исправи, статус школе, односно установе, информацију о студијском програму, област и ниво образовања у држави поријекла и др.

Приједлог закона о признавању иностраних образовних исправа и изједначавању квалификација можете преузети ОВДЈЕ

 

ПР служба Министарства просвјете