Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Интеграција тражилаца азила и избјеглица у високо образовање у Европи: националне политике и мјере

Интеграција тражилаца азила и избјеглица у високо образовање у Европи: националне политике и мјере
Датум објаве: 11.02.2019 13:53 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Објављена је нова Еурyдице публикација Интеграција тражилаца азила и избјеглица у високо образовање у Европи: националне политике и мјере у којој је, сходно избјегличкој кризи, дата процјена у којој мјери национални системи могу одговорити на потребе тражитеља азила и избјеглица у високом образовању.

Иако постоји велика потенцијална жеља за наставак високог образовања међу избјегличком популацијом, исте није лако остварити. У многим случајевима, потенцијални студенти ц́е морати да науче језик земље домац́ина и да се прилагоде систему високог образовања. Ово захтијева адекватне информације и смјернице, као и пружање прилагођених припремних програма.

Избјеглице такође често имају потребу за значајном психолошком и финансијском подршком. Пред земљама домац́инима је и тежак задатак да оцијене и препознају даљи пут учења тражилаца азила који се често не може доказати њиховим цертификатима. Из тог разлога, неопходно је планирање на нивоу система и одговарајућих акција. Публикација је подијељена на два главна дијела. Први представља избор индикатора миграционих токова који чине сам контекст извјештаја, док други дио нуди преглед политика, стратегија и мјера које постоје у 35 европских земаља за интеграцију тражитеља азила и избјеглица у високо образовање.


Публикација је доступна на wеб адреси: хттпс://еацеа.ец.еуропа.еу/натионал-полициес/еурyдице/цонтент/интегратинг-асyлум-сеекерс-анд-рефугеес-хигхер-едуцатион-еуропе-натионал-полициес-анд_ен