Manja slova Veća slova RSS

>

Integracija tražilaca azila i izbjeglica u visoko obrazovanje u Evropi: nacionalne politike i mjere

Integracija tražilaca azila i izbjeglica u visoko obrazovanje u Evropi: nacionalne politike i mjere
Datum objave: 11.02.2019 13:53 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Objavljena je nova Eurydice publikacija Integracija tražilaca azila i izbjeglica u visoko obrazovanje u Evropi: nacionalne politike i mjere u kojoj je, shodno izbjegličkoj krizi, data procjena u kojoj mjeri nacionalni sistemi mogu odgovoriti na potrebe tražitelja azila i izbjeglica u visokom obrazovanju.

Iako postoji velika potencijalna želja za nastavak visokog obrazovanja među izbjegličkom populacijom, iste nije lako ostvariti. U mnogim slučajevima, potencijalni studenti će morati da nauče jezik zemlje domaćina i da se prilagode sistemu visokog obrazovanja. Ovo zahtijeva adekvatne informacije i smjernice, kao i pružanje prilagođenih pripremnih programa.

Izbjeglice takođe često imaju potrebu za značajnom psihološkom i finansijskom podrškom. Pred zemljama domaćinima je i težak zadatak da ocijene i prepoznaju dalji put učenja tražilaca azila koji se često ne može dokazati njihovim certifikatima. Iz tog razloga, neophodno je planiranje na nivou sistema i odgovarajućih akcija. Publikacija je podijeljena na dva glavna dijela. Prvi predstavlja izbor indikatora migracionih tokova koji čine sam kontekst izvještaja, dok drugi dio nudi pregled politika, strategija i mjera koje postoje u 35 evropskih zemalja za integraciju tražitelja azila i izbjeglica u visoko obrazovanje.


Publikacija je dostupna na web adresi: https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/integrating-asylum-seekers-and-refugees-higher-education-europe-national-policies-and_en