Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Кључни подаци о настави језика у школи у Европи – 2017

Кључни подаци о настави језика у школи у Европи – 2017
Датум објаве: 18.05.2017 13:49 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Управо је објављена нова ЕУРYДИЦЕ публикација Кључни подаци о настави језика у школи у Европи – 2017. Евидентно је да у Европи постоји више од 60 службених језика, што иде у прилог чињеници да је Европа континент значајне језичке различитости, а број језика се додатно повец́ава као посљедица недавних миграционих токова. Публикација садржи кључне податке о настави и учењу језика у школама у Европи за 42 европска образовна система, као нпр:

• Колико дуго ученици уче стране језике?
• Којих десет страних језика је најчешће у понуди?
• Да ли наставници страних језика путује у иностранство на обуку?
• Колико ученика имиграната говори језик земље у којој се школује?

Иако је главни фокус ове публикације на страним језицима, дате су и информације о регионалним / мањинским и класичним језицима у наставном плану и програму, а такође су размотрене доступне мјере подршке за учење језика новопридошлим ученицима мигрантима.
За израду публикације коришћени су различити извори укључујући Еурyдице мрежу, Еуростат, као и подаци ОЕЦД-а добијени кроз ПИСА и Талис међународна истраживања. У овој Еурyдице публикацији обухваћене су све земље Европске Уније, као и Босна и Херцеговина, Швајцарска, Исланд, Лихтенштајн, Црна Гора, Македонија, Норвешка, Србија и Турска.

Публикација је доступна на wеб адреси:

хттпс://wебгате.ец.еуропа.еу/фпфис/мwикис/еурyдице/индеx.пхп/Публицатионс:Кеy_Дата_он_Теацхинг_Лангуагес_ат_Сцхоол_ин_Еуропе_%Е2%80%93_2017_Едитион