Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Одржана промоција ЕУРYДИЦЕ публикације “Предузетничко образовање у школама у Европи”

Саопштење: Одржана промоција ЕУРYДИЦЕ публикације “Предузетничко образовање у школама у Европи”
Датум објаве: 25.05.2016 15:57 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Промоција ЕУРYДИЦЕ публикације “Предузетничко образовање у школама у Европи” одржана је данас, 25. маја у просторијама Министарства просвјете.

Публикацију су представницима Свјетске банке, Привредне коморе, Министарства просвјете и представницима школа представили Мубера Курпејовић, генерална директорица Директората за високо образовање, Јари Риихелäинен, представник Извршне агенције за образовање, аудиовизуелну политику и културу из Брисела, Душко Рајковић, директор Центра за стручно образовање, Невена Чабрило, Завод за школство и Ивана Мрваљевић, Министарство просвјете.

ПР служба Министарства просвјете

Мубера Курпејовић, генерална директорица Директората за високо образовање, упознала је присутне са основним налазима из Публикације и положајем Црне Горе када је ријеч о предузетничком образовању, који је оцијењен врло позитивно. Курпејовић је подсјетила да је Црна Гора од 2013. године чланица Еурyдице мреже која даје јасан преглед образовних система свих земаља чланица.

Јари Риихелäинен, представник Извршне агенције за образовање, аудиовизуелну политику и културу из Брисела, представио је Публикацију у којој је први пут и Црна Гора нашла своје мјесто, образлажући критеријуме који су узети у обзир приликом оцјене стања.

Он је рекао да Публикација кроз врло систематизован приступ пружа детаљније информације о предузетничком учењу кроз националне стратегије, наставне планове и исходе учења, као и о имплементацији усвојених циљева. Посебан акценат стављен је на образовање наставника који имају кључну улогу у развоју предузетничке компетенције код ученика.

ПР служба Министарства просвјете

О значају Публикације о предузетничком образовању за даљи развој предузетништва у Црној Гори говорили су Душко Рајковић, директор Центра за стручно образовање, Невена Чабрило, Завод за школство и Ивана Мрваљевић, Министарство просвјете.

Они су објаснили да је у фокусу Публикације основно образовање, ниже и опште средње образовање као и иницијално стручно образовање и обука (ИВЕТ). У њој се могу пронаћи информације које се односе на 2014/2015. годину из 33 земље чланице Еурyдице мреже и стећи увид у предузетничко образовање у свакој од ових земаља.

У контексту овог извјештаја предузетничко образовање се дефинише као развијање вјештина и начина размишљања ученика како би били спремни и способни да покрену сопствене креативне идеје и претворе их у предузетничку акцију. Ово је кључна компетенција за све ученике која подржава лични развој, социјалну инклузију и запошљавање.

ПР служба Министарства просвјете