Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ЕУРYДИЦЕ

Датум објаве: 30.07.2014 13:18 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


Еурyдице је реномирана  европска образовна мрежа која пружа информације и   анализе  европских образовних система и политика. Мрежу чине:

ü  Европска јединица задужена за координацију активности мреже и објављивање публикација, која је смјештена у Извршној агенцији за образовање, аудиовизуалну политику и културу ЕУ (ЕАЦЕА) у Бриселу.

ü  40 националних јединица смјештених у свакој од 36 земаља које учествују у ЕУ програму Цјеложивотно учење  То су државе чланице ЕУ, Бивша Југословенска Република Македонија, Исланд, Црна Гора, Србија и Турска.

Националне јединице прикупљају податке и учествују у анализи истих.

Национална јединица за Црну Гору налази се у Министарству просвјете, Директорату за високо образовање.

Информације које мрежа нуди доступне су у четири категорије:

1. Еурyпедиа: свеобухватан и редовно ажуриран опис образовних система

2. Тематски извјештаји: студије о различитим аспектима образовних система

3. Кључни подаци: статистика, подаци и показатељи о образовању

4. Бројке и чињенице: информације о структури и главне карактеристике европских образовних система.

            Еурyпедиа  је вишејезична онлајн енциклопедија која има за циљ представљање  националних система образовања широм Европе. Вођена Еурyдице мрежом и редовно ажурирана од стране националних експерата у области образовања Еурyпедиа обезбјеђује  приступ преко 5. 000 чланака о организацији образовних система и најновијих реформи у области образовања широм Европе. Еурyпедиа нуди исцрпне информације о доуниверзитетском и универзитетском образовању у 38 земаља. Активним учешћем у Еурyпедии Црна Гора информише све чланице Еурyдице о политици, социјалној и економској ситуацији и трендовима, организацији и управљању, финансирању  образовања, предшколском образовању и васпитању, основном образовању, средњем и вишем образовању, високом образовању, образовању  и оспособљавању одраслих, наставницима и образовном кадру, руководиоцима  и другом образовном особљу, обезбјеђењу квалитета на свим нивоима образовања, мобилности и интернационализацији, актуелним реформама. Истовремено кроз Еурyпедиу и успостављену електронску платформу за сарадњу Црна Гора је у позицији да са свим земљама чланицама Еурyдице размјењује питања, дилеме, информације о текућим и будућим изазовима са којима се сусријеће у реформи образовања и на тај начин добије добар увид у системска рјешења и искуства у имплементацији истих у земљама ЕУ. 

            Интернет страница Еурyдице мреже је богат извор информација, а посебна вриједност саме мре��е огледа се у чињеници да  је могуће наручити и бесплатне штампане  примјерке публикација на енглеском, француском и њемачком језику, као и другим језицима,  које се баве актуелним темама из области образовања као нпр. квалитет образовања у Европи, развој кључних компетенција у школама Европе, физичко образовање и спорт, модернизација високог образовања у Европи итд.

            Еурyдице мрежа функционише у оквиру  Ерасмус + програма. Као што је јавност већ информисана Програм ЕРАСМУС+ је нови програм Европске уније за образовање, обуку, младе и спорт за период 2014-2020. Програм Ерасмус+ обухвата све европске и међународне програме, мреже, платформе и иницијативе ЕУ у подручју образовања, младих и спорта. Намијењен је ученицима, студентима, наставном и ненаставном особљу на свим нивоима образовања, младима између 13 и 30 година старости, појединцима, особљу и члановима организација који раде са младима, спортским радницима, волонтерима и спортистима. Ерасмус+ је  замијенио све досадашње програме из периода 2007-2013 и то: Програм за цјеложивотно учење (са потпрограмима Ерасмус, Леонардо да Винчи, Цомениус и Грундтвиг), Млади у акцији, Ерасмус Мундус, Темпус, Алфа Едулинк. Програм први пут уводи подршку у подручју спорта.

Структуру ЕРАСМУС+ програма  чине:

          -  Кључна активност 1 - Мобилност појединаца у сврху учења

-  Кључна активност 2 - Сарадња за иновације и размјену добре праксе

-  Кључна активност 3 - Подршка реформи политика

-  Активност Жан Моне

-  Спорт

            Црна Гора може учествовати у одређеним активностима Програма којима се управља на централизован начин од стране Извршне агенције за образовање, аудиовизуалну политику и културу ЕУ (ЕАЦЕА) у Бриселу, (мобилност у сврху учења, пројекти сарадње, изградња капацитета, подршка реформи политика, активности за младе и Жан Моне иницијатива).

            На конференцији WБ платформе Западног Балкана за образовање и обуку, која је у периоду од 19 - 20. јуна 2014.године одржана  у Бриселу,  учествовали су министри и помоћници министара у области образовања. Мубера Курпејовић, директорица Директората за високо образовање је у оквиру наведене конференција, која је за тему имала   образовање и обуку наставника, потписала  Споразум о учешћу Црне Горе у Ерасмус + програму са Генералним директором  Директората за образовање и културу ЕК госп. Јан Трусзинским. Црној Гори је у овом тренутку омогућено да, поред претходно наведених активности, учествује у европским образовним мрежама:  Еурyдице, Еурогуиданце, Еуропасс и ЕQФ (Европски квалификациону оквир), ИТ платформама (е-Тwиннинг платформе - портал намијењен међународној сарадњи, те усавршавању наставног и ненаставног особља од предшколског до средњошколског образовања) и ЕПАЛЕ платформи (Европска платформа за образовање одраслих).

            Европска комисија објављује позиве за доставу пројектних приједлога за програм Ерасмус+  на официјелном сајту хттп://еацеа.ец.еуропа.еу/ерасмус-плус/фундинг_ен , чији је саставни дио и Водич кроз програме Ерасмус+.

            Детаљне информације о ЕУРYДИЦЕ мрежи, као и публикације  налазе се на интернет страници Извршне агенције за образовање, аудиовизуалну политику и културу ЕУ (ЕАЦЕА)  хттп://еацеа.ец.еуропа.еу/едуцатион/еурyдице/индеx_ен.пхп

 

Контакт: Биљана Мишовић

Министарство просвјете  хттп://www.мпс.гов.ме

Тел: +382 20 405 311Фаx: +382 20 405 344е-маил: биљана.мисовиц@мпс.гов.ме