Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Објављен Конкурс за додјелу националних стипендија за изврсност

Саопштење: Објављен Конкурс за додјелу националних стипендија за изврсност
Датум објаве: 24.03.2016 13:37 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Министарство просвјете и Министарство науке објавили су данас, 24. марта Конкурс за додјелу националних стипендија за изврсност за магистарске, докторске и постдокторске студије који је отворен до 6. јула 2016. године.

Конкурс се расписује другу годину заредом у оквиру пројекта „Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност“ (ХЕРИЦ/ИНВО), који се финансира из средстава кредита Свјетске банке. Укупни буџет Програма стипендија за магистарске студије износи 370.000 еура, а за докторске и постдокторске студије 280.000 еура у бруто износу.

Министарство просвјете реализује програм стипендија за магистарске студије, а Министарство науке за докторске и постдокторске студије.

Конкурс за магистарске студије подразумјева студирање на реномираним установама високог образовања у иностранству, а максимални годишњи нето износ стипендије за магистарске студије је 6.000 еура.

Стипендије за докторске студије додјељују се студентима докторских студија на универзитетима у Црној Гори уз обавезу реализовања студијског/истраживачког боравка у иностранству у трајању од минимум 3 мјесеца. Максимални годишњи нето износ стипендије за докторске студије је 10.000 еура.

Стипендије за постдокторске студије додјељују се истраживачима који раде у Црној Гори, за истраживачке боравке на реномираним истраживачким установама у иностранству, како би стекли међународно истраживачко искуство. Стипендије се додјељују за период боравка 6 до 12 мјесеци, а максимални годишњи нето износ стипендије је 18.000 еура. Министарство науке ће посебно суфинансирати из буџета Министарства ангажовање ментора стипендиста, након позитивно оцијењених Извјештаја о напретку стипендисте.

На основу Конкурса за додјелу националних стипендија за изврсност реализованог у 2015. години 38 студента магистарских студија, 25 студента докторских и 4 студента постдокторских студија стичу знања, вјештине и компетенције на престижним универзитетима и научним центрима широм свијета. Министарство просвјете је за ове намјене у претходној години издвојило 270.000 еура, док је Министарство науке издвојило 355.000 еура.

Конкурс можете преузети ОВДЈЕ

ПР службе Министарства просвјете и Министарства науке