Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Saopštenje: Objavljen Konkurs za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost

Saopštenje: Objavljen Konkurs za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost
Datum objave: 24.03.2016 13:37 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke objavili su danas, 24. marta Konkurs za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost za magistarske, doktorske i postdoktorske studije koji je otvoren do 6. jula 2016. godine.

Konkurs se raspisuje drugu godinu zaredom u okviru projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“ (HERIC/INVO), koji se finansira iz sredstava kredita Svjetske banke. Ukupni budžet Programa stipendija za magistarske studije iznosi 370.000 eura, a za doktorske i postdoktorske studije 280.000 eura u bruto iznosu.

Ministarstvo prosvjete realizuje program stipendija za magistarske studije, a Ministarstvo nauke za doktorske i postdoktorske studije.

Konkurs za magistarske studije podrazumjeva studiranje na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja u inostranstvu, a maksimalni godišnji neto iznos stipendije za magistarske studije je 6.000 eura.

Stipendije za doktorske studije dodjeljuju se studentima doktorskih studija na univerzitetima u Crnoj Gori uz obavezu realizovanja studijskog/istraživačkog boravka u inostranstvu u trajanju od minimum 3 mjeseca. Maksimalni godišnji neto iznos stipendije za doktorske studije je 10.000 eura.

Stipendije za postdoktorske studije dodjeljuju se istraživačima koji rade u Crnoj Gori, za istraživačke boravke na renomiranim istraživačkim ustanovama u inostranstvu, kako bi stekli međunarodno istraživačko iskustvo. Stipendije se dodjeljuju za period boravka 6 do 12 mjeseci, a maksimalni godišnji neto iznos stipendije je 18.000 eura. Ministarstvo nauke će posebno sufinansirati iz budžeta Ministarstva angažovanje mentora stipendista, nakon pozitivno ocijenjenih Izvještaja o napretku stipendiste.

Na osnovu Konkursa za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost realizovanog u 2015. godini 38 studenta magistarskih studija, 25 studenta doktorskih i 4 studenta postdoktorskih studija stiču znanja, vještine i kompetencije na prestižnim univerzitetima i naučnim centrima širom svijeta. Ministarstvo prosvjete je za ove namjene u prethodnoj godini izdvojilo 270.000 eura, dok je Ministarstvo nauke izdvojilo 355.000 eura.

Konkurs možete preuzeti OVDJE

PR službe Ministarstva prosvjete i Ministarstva nauke