Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Проглашени побједници наградног конкурса за избор најбољег есеја на тему важности биоинформатике у Црној Гори

Проглашени побједници наградног конкурса за избор најбољег есеја на тему важности биоинформатике у Црној Гори
Датум објаве: 16.03.2016 09:35 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


На наградни конкурс за избор најбољег есеја на тему важности биоинформатике за развој Црне Горе у организацији БИО-ИЦТ Центра изврсности, који је трајао од 21. јануара до 21. фебруара 2016. године, пристигло је укупно 14 есеја. 

Циљ овог конкурса био је да оснажимо и подржимо развој генерација које ће размишљати у правцу савременог, информационог  друштва и “паметне”, економски  просперитетне будућности Црне Горе.

 

Конкурс је био намијењен младима узраста од 17 до 25 година – ученицима средњих школа и свим студентима на високошколским установама у Црној Гори.

 

БИО-ИЦТ Центар је путем овог конкурса желио да подстакне иницијативу младих људи и чује њихове идеје о сљедећим темама:

 

-   Будућност информационо-комуникационих технологија (ИЦТ) у Црној Гори, са фокусом на предности које ће нашем друштву донијети развој биоинформатике -  примјене информационо-комуникационих технологија у пољопривреди, биологији, заштити животне средине и медицини;

-   Активно учешће црногорских научноистраживачких установа у развоју привреде Црне Горе и побољшање квалитета живота у Црној Гори;

-   Повећање видљивости и пласирање резултата рада црногорских научноистраживачких установа у Црној Гори и свијету;

-   Креирање услова за привлачење инвестиција и отварање нових радних мјеста у областима примјене информационо-комуникационих технологија;

-   Улога ИЦТ вјештина у развоју каријере. 

 

БИО-ИЦТ наградни конкурс привукао је есеје који су покрили  широк спектар питања у вези са развојем и коришћењем ИЦТ технологија у свакодневном животу, са фокусом на развој биоинформатике за потребе модерне економије и пољопривреде.  Аутори пристиглих есеја су млади људи различитих профила и узраста,  средњошколци и студенти  из цијеле Црне Горе.

 

БИО-ИЦТ Комисију задужену за евалуацију есеја чинили су сљедец́и чланови: проф. др Никша Тадић, проф. др Слободан Ђукановић и мр Ферида Мандић. Побједнички есеји су изабрани у складу са правилима дефинисаним конкурсом и на основу сљедец́их критеријума: иновативност, разумијевање, организација и примјенљивост.

 

Организатори наградног конкурса захваљују се свим учесницима на креативним есејима, надајући се да су учешћем на овом конкурсу проширили своја знања о примјени и значају информатике, посебно биоинформатике. Имајући у виду  ниво мотивисаности и постигнуте резултате ових младих људи,  БИО-ИЦТ Центар изврсности отворен је за будућу сарадњу на реализацији предложених ријешења коришћењем инфраструктуре Центра. БИО-ИЦТ Центар изврсности наставиће своју мисију ширења значаја развоја научноистраживачког рада и примјене биоинформатике у Црној Гори, као и мотивисања младих људи да размишљају у правцу развоја информационо-комуникационих технологија неопходног за прогрес црногорског друштва.

 

БИО-ИЦТ честита сљедец́им добитницима награда:

 

Награда

Побједници

Школа/Факултет

1. награда

(500.00 €)

“Агро нетwорк – интродуцинг Монтенегрин агрицултурал потентиал”, Маша Миладиновић (22) и Тамара Распоповић (23)

Природно-математички факултет – Универзитет Црне Горе

2. награда

(250.00 €)

“Биоинформатицс ин Монтенегро: Цуррент едуцатион перспецтивес анд футуре дирецтионс”,  Жељко Мијушковић (18)

Гимназија  “Стојан Церовић” Никшић

3. награда

(150.00 €)

“ИЦТ фармер ин Монтенегро”, Гордана Вујовић (25) и Николета Мартиновић (25)

Природно-математички факултет и Факултет политичких наука – Универзитет Црне Горе

БИО-ИЦТ Центар изврсности организоваће церемонију додијеле награда ауторима најбољих есеја, а побједнички есеји биће објављени на званичној интернет страници БИО-ИЦТ Центра.

 

БИО-ИЦТ Центар изврсности у биоинформатици реализује се као трогодишњи програм истраживања на Универзитету Црне Горе, који води Електротехнички факултет, а финансира га Министарство науке Црне Горе кроз средства кредита Свјетске банке (ИНВО пројекат) од јуна 2014. године. Партнери на пројекту су: Институт за биологију мора, Институт за јавно здравље, Биотехнички факултет, Центре фор ТелеИнФраструктуре, Аалборг Университy, Денмарк, Ст. Петерсбург сциентифиц ресеарцх центер фор ецологицал сафетy, Руссиан ацадемy оф сциенцес, ДОО Греен Хоусе Јововић и ЦОГИМАР Д.О.О. Главни правци истраживања у пројекту су примјена најсавременијих ријешења информационих и комуникационих технологија у области пољопривреде, биологије мора и заштите животне средине. Оваква отворена и модуларна сервисна платформа омогућава ширење научно-истраживачког и иновационог рада и на друге области од значаја за Црну Гору као што су здравство, саобраћај, енергетика и транспорт.