Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Стипендије Шведског института за Западни Балкан за докторске студије и постдокторска истраживања

Стипендије Шведског института за Западни Балкан за докторске студије и постдокторска истраживања
Датум објаве: 18.12.2015 19:00 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Шведски институт за Западни Балкан (Сwедисх Институте фор тхе Wестерн Балканс) расписује конкурс за додјелу 3 до 5 стипендија за 2016/2017. годину за докторске студије и постдокторска истраживања у Шведској, а рок за пријаву ће бити отворен до 16. јануара 2016. године.

Институт има за цилј подршку областима високог образовања и истраживања у оквиру одређених области у намјери зближавања Западног Балкана и Европске Уније путем промовисања демократског, привредног и друштвеног развоја у региону. Пријаве су отворене за кандидате са простора Албаније, Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Косова и Македоније.

Идеални кандидати су амбициозни млади стручњаци с изванредним академским квалификацијама и јасном идејом како период истраживања у Шведској може имати користи за њихову земљу.

Стипендије су намијењене студентима докторских студија и истраживачима - постдокторантима који реализују дио студија / истраживања у Шведској у оквиру једне од сљедећих области:

» Демократија / људска права / родна питања
» Економија и менаџмент
» Застита зивотне средине
» Европске студије
» Право
» Социјална питања

Кандидати који припадају било којој од сљедећих категорија могу аплицирати:

Докторант, који подноси захтјев да спроводи дио његових / њених текућих докторских студија у Шведској (максимално 12 мјесеци).
Постдокторски истраживач, с нагласком на носиоце доктората из 2011. године или касније (максимално 12 мјесеци).

Стипендија неће бити додијељена студентима:

Који већ живе у Шведској у периоду од (или више од) 2 године
Који имају Шведско држављанство дозволу за привремени боравак у Шведској или радну дозволу у Шведској
Који аплицирају за стипендију на докторским студијама, а нијесу уписани на докторски програм студија на домаћем универзитету
Који аплицирају за стипендију на постдокторским студијама, а немају диплому докторских студија
Који имају три или више грантова додијељених од Шведског института.

Износ школарине износи 15,000 СЕК (1,615 еура) мјесечно за студенте на докторским студијама и 18,000 СЕК (1,938 еура) мјесечно за постдокторске истраживаче. Здравствено осигурање које пружа Шведска осигуравајућа кућа у случају болести или преживљене несреће у току боравка.

Процедура аплицирања:

Апликација се подноси онлине, путем портала за апликације Шведског института. Потребно је испунити сва обавезна поља и приложити сву потребну документацију. Након подношења апликације, кандидат добија мејл потврде с позивом на број. Референтни број кандидат треба да користити кад год контактира Сведски институт у вези са процедуром аплицирања за стипендију.

Детаље о свим неопходним формуларима: позивно писмо, ЦВ супервизора-контакт особе у Шведској, писмо подршке, ЦВ супервизора на домаћем универитету, абстракт истраживачког пројекта, предлог истраживачког пројекта, ЦВ апликанта, листу публикација, мотивационо писмо, копије универзитетских диплома, контакт податке двије референтне особе, (апплицатион енцлосурес) можете погледати и преузети ОВДЈЕ


Онлине апликацију можете пронаћи ОВДЈЕ

Контакт е-маил: милена.милоњиц@мна.гов.ме