Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Конкурс за додјелу три стипендије за магистарске студије (Мастер ИИ) у Републици Француској 2015/2016

Датум објаве: 14.05.2015 13:41 | Аутор: ПР Служба

Испис Штампај страницу


Министарство вањских послова и међународног развоја Републике Француске, посредством Француске Амбасаде у Црној Гори, нуди годишње стипендије за мастер ИИ студије, франкофоним студентима из Црне Горе који желе да наставе своје образовање у Француској.

Пријаве студената који се обавезују да по завршетку студија обаве и стручну праксу у Француској, у периоду од годину дана, биће са посебном пажњом прегледане, у складу са могућностима које нуди билатерални споразум о мобилности младих, потписан 1. децембра
2009. године између Владе Републике Француске и Владе Црне Горе.

Три стипендије ће бити додијељене за упис на мастер ИИ за школску годину 2015-2016.

Стипендије ће бити додјељене на основу успјеха кандидата. Највише пажње биће посвећено већ установљеној сарадњи (која је наведена доље у тексту), али ће се такође узети у обзир и пријаве за друге смјерове и универзитете.

- Виши институт за економију и менаџмент, Универзитет Ница Софија Антиполис, смјер «Економија/Менаџмент» [Мастер ИИ «Економија/Менаџмент» 1];

- Одсјек за обуку и истраживање (УФР) Право и политичке науке, смјер «Политичке науке», Универзитет Ница Софија Антиполис, [Мастер ИИ «Политичка стручност и јавни послови»];

- Одсјек за обуку и истраживање (УФР) Право и политичке науке, смјер „Право“, Универзитет Ница Софија Антиполис, или Одсјек за обуку и истраживање, Институт за право мира и развоја при Универзитету Ница Софија Антиполис [Мастер ИИ «Међународно јавно и приватно   европско право» или Мастер ИИ «Европско пословно право»];

- Универзитетски стручни институт за туризам, Ница, Азурна обала, смјер «Туризам», Универзитет Ница Софија Антиполис [Мастер ИИ «Е-туризам»]

- Факултет за француску књижевност при Универзитету «Франсоа Рабле» у Туру, смјер «Књижевност»;

- Универзитету у Стразбуру, Факултет за француску књижевност смјер «Наука о језику» или Факултет за француски језик «Дидактика језика»

- Политехнички институт у Греноблу, одсјек «Наука и технологија»

Кандидати би требало да испуњавају сљедеће критеријуме:
     -да имају завршено високо образовање у трајању 4 године (Мастер И, 240 ЕЦТС)
     -да посједују висок ниво знања француског језика (диплома ДЕЛФ Б2),
     -да имају црногорско држављанство и да никада нису студирали на дужи период (9 мјесеци или више) у Француској

Потребно је доставити сљедећу документацију, на француском и црногорском језику:
     -ЦВ
     -мотивационо писмо
     -диплому о завршеном високом образовању у трајању од 4 године или више (област у складу са захтјевом за наставак студија на Мастер ИИ).
     -списак оцјена и увјерење о положеним испитима са последње године студија
     -диплому ДЕЛФ Б2 или више
     -копију црногорске личне карте или пасоша
     -пријаву

Кандидати који се пријављују за Универзитет у Стразбуру обавезно морају приложити предлог истраживачког рада (отприлике на 10 страница).

Кандидати ће бити изабрани на основу достављене документације, као и на основу разговора са комисијом (понедељак, 15. јун) коју чини:један представник Француске амбасаде, један представник Француског института Црне Горе, један представник Универзитет Ница Софија Антиполис, један представник Министарства просвјете Црне Горе, два представника Универзитета Црне Горе. Представници Универзитета у Туру, Стразбуру, Политехничког Института у Греноблу ће бити консултовани у вези са коначним избором стипендиста.

Стипендије се додјељују за период од 10 мјесеци, односно за једну школску годину (септембар 2015 - јун 2016). Стипендије покривају трошкове уписа, здравственог осигурања, смјештаја и хране.

Кандидати би требало да доставе документацију Одјељењу за сарадњу и културу Француске амбасаде, најкасније до 5. јуна 2015. године.

Наташа Бећировић

Аташе за универзитетску сарадњу и културу
Амбасада Француске у Црној Гори
Његошева 26 (Француски институт Црне Горе)
81 000 Подгорица
Тел.: 069 276 257
Е-маил: натаса.бецировиц@институтфранцаис.ме