Manja slova Veća slova RSS

>

Obilježeno 30 godina Erasmusa: sistem je tu da radi za vas

Obilježeno 30 godina Erasmusa: sistem je tu da radi za vas
Datum objave: 21.04.2017 15:00 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Nacionalna Erasmus+ kancelarija, zajedno sa Ministarstvom prosvjete, Univerzitetom Crne Gore i Delegacijom EU u Crnoj Gori, organizovala je obilježavanje 30 godina postojanja Erasmus programa. U pitanju je program EU koji omogućava mobilnost studenata i akademskog osoblja, a u njemu učestvuje i naša zemlja. Od 2017-2020. godine očekuje se da stvori uslove za mobilnost više od 2 miliona ljudi širom svijeta. Obilježavanje ovog značajnog jubileja poklopilo se sa još jednim, za nas izuzetno važnim datumom, kada smo prije četiri godine, privremeno, zatvorili Poglavlje 26, koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

Događaj je otvorio ministar prosvjete Dr. Damir Šehović, koji je ovom prilikom istakao: " Brojne su mogućnosti za mobilnost u vezi sa kojima se možete informisati u Ministarstvu. Takođe, izmjenama zakona koje su u toku uvodimo reformisani model studija koji nas bolje povezuje sa evropskim obrazovnim prostorom, potom praktičnu nastavu na fakultetima kao osnovu za ulazak na tržište rada, te besplatne studije kao osiguranje da će na cilj stići oni koji znaju, a ne oni koji imaju. Sve navedeno, samo je dio zajedničkih napora u stvaranju obrazovnog sistema lišenog neproduktivnih djelova. Impresivni podaci iz ERASMUS programa dodatni su motiv u tom pravcu, jer će reforme na kojima radimo omogućiti još veće uključivanje u ovake i slične projekte.

Ustanovama visokog obrazovanja iz Crne Gore odobrena su 104 projekta međunarodne kreditne mobilnosti, koja predstavlja stipendiran boravak i studiranje na određenom fakultetu van zemlje. Na nama je da što bolje iskoristimo ove mogućnosti. Uz to, namjera je da, kao i sve zemlje članice, onog trenutka kada postanemo i zvanično dio Unije osnujemo Nacionalnu agenciju za programe mobilnosti.

Zato dragi studenti, ali i profesori, istražujte opcije i ne prihvatajte "ne" kao odgovor. Jer sistem je tu da radi za vas.

Budite kosmopolite, jer ćete samo tako imati širinu izbora u donošenju pravih odluka. Ali se uvijek vratite korijenima, jer se time vraćate sebi."

Učesnike je pozdravila i rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić i Šef EU Delegacije u Crnoj Gori Nj.E. Aivo Orav. Učestvovali su i studenti, koji su kratko predstavili svoja iskustva tokom boravka na programima mobilnosti.

Erasmus predstavlja najstariji EU program u oblasti obrazovanja. Od njegovog osnivanja 1987. godine, u njemu je učestvovalo više od 9 miliona ljudi. Realizovano je 4,4 miliona studentskih mobilnosti, 1,4 miliona razmjena mladih, 1,3 miliona učesnika u stručnom obrazovanju i obuci, 1,8 miliona mobilnosti nastavnika i mladih radnika, 100 000 evropskih volontera i 100 000 Erasmus Mundus mobilnosti nastavnika i studenata.