Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Обиљежено 30 година Ерасмуса: систем је ту да ради за вас

Обиљежено 30 година Ерасмуса: систем је ту да ради за вас
Датум објаве: 21.04.2017 15:00 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Национална Ерасмус+ канцеларија, заједно са Министарством просвјете, Универзитетом Црне Горе и Делегацијом ЕУ у Црној Гори, организовала је обиљежавање 30 година постојања Ерасмус програма. У питању је програм ЕУ који омогућава мобилност студената и академског особља, а у њему учествује и наша земља. Од 2017-2020. године очекује се да створи услове за мобилност више од 2 милиона људи широм свијета. Обиљежавање овог значајног јубилеја поклопило се са још једним, за нас изузетно важним датумом, када смо прије четири године, привремено, затворили Поглавље 26, које се односи на образовање и културу.

Догађај је отворио министар просвјете Др. Дамир Шеховић, који је овом приликом истакао: " Бројне су могућности за мобилност у вези са којима се можете информисати у Министарству. Такође, измјенама закона које су у току уводимо реформисани модел студија који нас боље повезује са европским образовним простором, потом практичну наставу на факултетима као основу за улазак на тржиште рада, те бесплатне студије као осигурање да ће на циљ стићи они који знају, а не они који имају. Све наведено, само је дио заједничких напора у стварању образовног система лишеног непродуктивних дјелова. Импресивни подаци из ЕРАСМУС програма додатни су мотив у том правцу, јер ће реформе на којима радимо омогућити још веће укључивање у оваке и сличне пројекте.

Установама високог образовања из Црне Горе одобрена су 104 пројекта међународне кредитне мобилности, која представља стипендиран боравак и студирање на одређеном факултету ван земље. На нама је да што боље искористимо ове могућности. Уз то, намјера је да, као и све земље чланице, оног тренутка када постанемо и званично дио Уније оснујемо Националну агенцију за програме мобилности.

Зато драги студенти, али и професори, истражујте опције и не прихватајте "не" као одговор. Јер систем је ту да ради за вас.

Будите космополите, јер ћете само тако имати ширину избора у доношењу правих одлука. Али се увијек вратите коријенима, јер се тиме враћате себи."

Учеснике је поздравила и ректорка Универзитета Црне Горе проф. Радмила Војводић и Шеф ЕУ Делегације у Црној Гори Њ.Е. Аиво Орав. Учествовали су и студенти, који су кратко представили своја искуства током боравка на програмима мобилности.

Ерасмус представља најстарији ЕУ програм у области образовања. Од његовог оснивања 1987. године, у њему је учествовало више од 9 милиона људи. Реализовано је 4,4 милиона студентских мобилности, 1,4 милиона размјена младих, 1,3 милиона учесника у стручном образовању и обуци, 1,8 милиона мобилности наставника и младих радника, 100 000 европских волонтера и 100 000 Ерасмус Мундус мобилности наставника и студената.