Manja slova Veća slova RSS

>

Najava: Obilježavanje 30 godina Erasmusa - program mobilnosti sa milionima studentskih razmjena

Najava: Obilježavanje 30 godina Erasmusa - program mobilnosti sa milionima studentskih razmjena
Datum objave: 20.04.2017 14:00 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Nacionalna Erasmus+ kancelarija, zajedno sa Ministarstvom prosvjete, Univerzitetom Crne Gore i Delegacijom EU u Crnoj Gori, organizuje obilježavanje 30 godina postojanja Erasmus programa. U pitanju je program EU koji omogućava mobilnost studenata i akademskog osoblja, a u njemu učestvuje i naša zemlja. Od 2017-2020. godine očekuje se da stvori uslove za mobilnost više od 2 miliona ljudi širom svijeta. Obilježavanje ovog značajnog jubileja poklapa se sa još jednim, za nas izuzetno važnim datumom, kada smo prije četiri godine, privremeno, zatvorili Poglavlje 26, koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

Događaj će se održati sjutra, 21. aprila 2017. godine, sa početkom u 10 sati, u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore. Događaj će otvoriti ministar prosvjete Dr Damir Šehović, a učesnike će pozdraviti rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić i Šef EU Delegacije u Crnoj Gori Nj.E. Aivo Orav.

Na dešavanju će učestvovati i studenti, koji će kratko predstaviti svoja iskustva tokom boravka na programima mobilnosti. Biće prisutni profesori, te predstavnici diplomatskog kora zemalja sa kojima Crna Gora realizuje programe mobilnosti EU.

Erasmus predstavlja najstariji EU program u oblasti obrazovanja. Od njegovog osnivanja 1987. godine, u njemu je učestvovalo više od 9 miliona ljudi. Realizovano je 4,4 miliona studentskih mobilnosti, 1,4 miliona razmjena mladih, 1,3 miliona učesnika u stručnom obrazovanju i obuci, 1,8 miliona mobilnosti nastavnika i mladih radnika, 100.000 evropskih volontera i 100.000 Erasmus Mundus mobilnosti nastavnika i studenata.