Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Најава: Обиљежавање 30 година Ерасмуса - програм мобилности са милионима студентских размјена

Најава: Обиљежавање 30 година Ерасмуса - програм мобилности са милионима студентских размјена
Датум објаве: 20.04.2017 14:00 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Национална Ерасмус+ канцеларија, заједно са Министарством просвјете, Универзитетом Црне Горе и Делегацијом ЕУ у Црној Гори, организује обиљежавање 30 година постојања Ерасмус програма. У питању је програм ЕУ који омогућава мобилност студената и академског особља, а у њему учествује и наша земља. Од 2017-2020. године очекује се да створи услове за мобилност више од 2 милиона људи широм свијета. Обиљежавање овог значајног јубилеја поклапа се са још једним, за нас изузетно важним датумом, када смо прије четири године, привремено, затворили Поглавље 26, које се односи на образовање и културу.

Догађај ће се одржати сјутра, 21. априла 2017. године, са почетком у 10 сати, у згради Ректората Универзитета Црне Горе. Догађај ће отворити министар просвјете Др Дамир Шеховић, а учеснике ће поздравити ректорка Универзитета Црне Горе проф. Радмила Војводић и Шеф ЕУ Делегације у Црној Гори Њ.Е. Аиво Орав.

На дешавању ће учествовати и студенти, који ће кратко представити своја искуства током боравка на програмима мобилности. Биће присутни професори, те представници дипломатског кора земаља са којима Црна Гора реализује програме мобилности ЕУ.

Ерасмус представља најстарији ЕУ програм у области образовања. Од његовог оснивања 1987. године, у њему је учествовало више од 9 милиона људи. Реализовано је 4,4 милиона студентских мобилности, 1,4 милиона размјена младих, 1,3 милиона учесника у стручном образовању и обуци, 1,8 милиона мобилности наставника и младих радника, 100.000 европских волонтера и 100.000 Ерасмус Мундус мобилности наставника и студената.