Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Почео други модул обука за интерактивне службе

Саопштење: Почео други модул обука за интерактивне службе
Датум објаве: 04.02.2016 15:46 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


У оквиру пројекта “Интерактивне службе за рано и предшколско образовање“, који уз подршку Канцеларије УНИЦЕФ-а у Црној Гори спроводи Министарство просвјете, 4. и 5. фебуара 2016. године, одржава се други модул обука интерактивних служби Андријевице, Берана, Бијелог Поља, Даниловграда, Плава и Рожаја, при чему ће искуства из пилот фазе успостављања „Интерактивних служби“ представити вртићи из Даниловграда, Берана и Рожаја.

Кадар јавних предшколских установа ових општина већ је завршио први модул обуке у оквиру кога су формирани интерактивни тимови које чине директор или помоћник директора установе, стручни сарадник и два васпитача. Интерактивни томови раде на процјени броја дјеце која ће бити обухваћена овим услугама и дефинисању и одређивању локација за рад.

ПР служба Министарства просвјете

Првог дана обуке представници свих шест јавних предшколских установа размијенили су искуства у вези са до сада реализованим активностима и обухватом дјеце и указали на изазове и рјешења.

Полазећи од важности предшколског образовања Министарство просвјете је уз подршку Канцеларије УНИЦЕФ-а у Црној Гори покренуло кампању „Сви у вртић“ у оквиру које је спроведено иницијално анкетирање родитеља које је показало да 49% породица у којима дјеца не иду у вртић живи у руралним насељима без предшколске установе.

С обзиром на то да је овакво стање најизраженије на сјеверу земље, пројекат “Интерактивне службе за рано и предшколско образовање“ усмјерен је управо на пружање предшколског васпитања и образовања дјеци из сеоских подручја у општинама Андријевица, Беране, Бијело Поље, Даниловград, Плав и Рожаје, којима су предшколске установе недоступне.

У складу са Стратегијом раног и предшколског васпитања и образовања 2016-2020. посебно се тежи томе да се свој дјеци предшколског узраста у Црној Гори осигура најбољи могући почетак у животу као предуслов за развој свих њихових потенцијала укључивањем у предшколско васпитање и образовање.

ПР служба Министарства просвјете