Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: У оквиру Еурyдице мреже издате публикације

Саопштење: У оквиру Еурyдице мреже издате публикације
Датум објаве: 25.11.2015 16:29 | Аутор: ПР Служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Еурyдице мрежа има за циљ да обезбиједи податке и анализе и помогне земљама чланицама у доношењу образовних политика на европском, националном и локалном нивоу.

Чланство Црне Горе, од 2013. године, у Еурyдице образовној европској мрежи од посебног је значаја са аспекта модернизације и хармонизације образовног система са трендовима у ЕУ. Национална јединица за Црну Гору, која се налази у Министарству просвјете, ради на припреми докумената релевантних за Еурyдице мрежу.

Еурyдице мрежу чине Европска јединица задужена за координацију активности мреже и објављивање публикација, која је смјештена у Извршној агенцији за образовање, аудиовизуалну политику и културу ЕУ (ЕАЦЕА) у Бриселу, као и 41 национална јединица смјештена у свакој од 37 земаља које учествују у ЕУ програму Цјеложивотно учење.

Током 2015. године у оквиру Еурyдице мреже објављене су сљедеће публикације: Структурни индикатори за мониторинг система образовања и оспособљавања у Европи – 2015; Системи предшколског образовања и васпитања и Европи: националне информационе листе – 2014/15; Националне школарине и системи подршке и европском високом образовању - 2015/16; Плате и новчане надокнаде наставника и директора школа у Европи - 2014/15; Језици у средњем образовању: Преглед националних тестова у Европи -2014/15; Организација академске године у високом образовању, 2015/16; Организација школске године у Европи, основно и опште средње образовање 2015/16. школска година; Наставничка професија у Европи: праксе, перцепције и политике; Еурyдице извод: Рано напуштање образовања и оспособљавања; Европски простор високог образовања у 2015. години: Имплементациони извјештај о болоњском процесу; Препоручено годишње вријеме наставе у редовном обавезном образовању у Европи 2014/15; Еурyдице извод - Модернизација високог образовања у Еуропи: Приступ, задржавање и запошљивост; Образовање и оспособљавање одраслих у Европи: ширења приступа могућностима учења; Обезбјеђења квалитета у образовању: политике и приступи евалуације школе у Европи.

Публикације су објављене ОВДЈЕ

ПР служба Министарства просвјете