Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Одржан семинар „Оквир квалификација и исходи учења као подршка систему обезбјеђења квалитета“

Саопштење: Одржан семинар „Оквир квалификација и исходи учења као подршка систему обезбјеђења квалитета“
Датум објаве: 29.05.2015 17:00 | Аутор: ПР Служба

Испис Штампај страницу


Семинар „Оквир квалификација и исходи учења као подршка систему обезбјеђења квалитета“ који је организовало Министарство просвјете отворио је данас у хотелу “Рамада” у Подгорици секретар Министарства, Слободан Филиповић.

Семинар је реализован у оквиру пројекта „2015 Финанциал Суппорт фор тхе ЕQФ НЦП ин Монтенегро” који финансира Европска комисија а био је намјењен члановима секторских комисија - савјетодавних и стручних тијела.

Након што је пожелио добродошлицу учесницима семинара, секретар Министарства просвјете, Слободан Филиповић, изразио је увјерење да ће семинар значајно допринијети унапређењу знања и већој улози чланова секторских комисија у систему националних квалификација.

Предавач на семинару био је проф. др. сц. Миле Џелалија, професор на Универзитету у Сплиту, члан Савјетодавне групе за Европски оквир квалификација и предсједник Управног одбора Агенције за знаност и високо образовање Хрватске. Професор је у уводној презентацији рекао да оквири квалификација и исходи учења постају кључни концепти у савременим квалификацијским системима у готово свим земљама у свијету. Они представљају кључне елементе за постизање и одрживо спровођење ефективних система обезбјеђења квалитета, од израде и вредновања образовних и студијских програма, наставе, до оцјењивања и издавања сертификата.

Током семинара одржане су двије радионице: радионица о карактеристикама квалификација и исхода учења у контексту оквира квалификација и радионица о подршци оквира квалификација и исхода учења систему обезбјеђења квалитета након чега је услиједила дскусија.

Сумирајући закључке на крају семинара, професор Џелалија је истакао да с обзиром на то да је Црна Гора спровела поступак повезивања Националног оквира квалификација с Европским оквиром квалификација, овај семинар и пројект имају директан утицај на стварање националних стручњака и ефективно спровођење Националног оквира квалификација, чиме се очекује велика корист за студенте, ученике, послодавце и друштво.

 ФОТО

 

ПР Служба Министарства просвјете