Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

САОПШТЕЊЕ: Потписан Финансијски споразум у оквиру ИПА програма

Датум објаве: 10.12.2014 14:21 | Аутор: Ивона Медједовиц

Испис Штампај страницу


Финансијски споразум између Владе Црне Горе и Европске уније, за Оперативни програм „Развој људских ресурса“ у оквиру Инструмента претприступне помоћи (ИПА) потписан је 5.12.2014. године.

Усвајањем и потписивањем споразума стекли су се и формални услови за коришћење средстава у износу од 6.568.240 еура за Оперативни програм Развој људских ресурса 2012-2013 (ИПА ИВ компонента), од чега је 5.583.000 допринос ЕУ, а 985.240 еура национална кофинансирање.

Оперативна структура коју чине Министарство рада и социјалног старања, Министарство просвјете, Министарство науке и Министарство финансија-Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи је одговорна за спровођење и праћење активности из области запошљавања и тржишта рада, образовања и науке, као и социјалне инклузије у оквиру сљедећих приоритета, односно мјера:

И Приоритет - Ефикасне и инклузивне мјере активне политике запошљавања

У оквиру овог приоритета реализоваће се мјера „Подршка спровођењу најдјелотворнијих мјера тржишта рада за квалитет радне снаге и запошљавање“ која има за циљ повећање запошљивости незапослених и неактивних особа, посебно дугорочно незапослених, жена и младих. Ова мјера ће се реализовати кроз уговор о услугама – Активне мјере тржишта рада за запошљивост (1.000.000,00 еура) и грант шему (1.298.884,00 еура).

ИИ Приоритет - Унапређење знања, вјештина и компетенција за запошљивост и конкурентност

У оквиру овог приоритета предвиђена је реализација мјере „Подршка унапријеђењу услова за развој квалификација у стручном образовању и оспособљавању“. Ова мјера има за циљ осавремењивање образовних програма за све нивое стручног образовања који ће одговарати стварним потребама тржишта рада и омогућити њихову реализацију и јачање професионалних компетенција наставника у стручном образовању и оспособљавању. Предвиђено је да се ова мјера реализује кроз уговор о услугама – Модернизација образовних програма и обуке наставника (804.609,40 еура) и кроз уговор о набавци робе (344.832,60 еура).

Друга мјера „Подршка унапријеђењу иновативних капацитета високог образовања, истраживања и привреде“ има за циљ развој вјештина за иновације студената, професора и истраживача и трансфер знања и развој вјештина за иновације у предузећима. Предвиђено је да се ова мјера реализује кроз уговор о услугама – Јачање иновативних капацитета високог образовања и науке (400.000,00 еура) и кроз грант шему (749.442,00 еура).

ИИИ Приоритет: Унапређење социјалне инклузије

У оквиру овог приоритета реализоваће се мјера „Подршка већем приступу тржишту рада за особе са инвалидитетом и припаднике РАЕ популације“ која има за циљ унапређење социјалне укључености особа са инвалидитетом и припадника РАЕ популације, који су у неповољном положају, бољом интегрисаношћу на тржиште рада. Ова мјера ће се реализовати кроз уговор о услугама – Сарадња Завода за запошљавање Црне Горе и центара за социјални рад (513.648,00 еура) и кроз грант шему (800.000,00 еура).

Оперативним програмом предвиђен је и приоритет који се односи на Техничку подршку који ће се реализовати кроз „Подршку развоја оквира за пројектну структуру“ (299.000,00 еура) и „Подршку Оперативној структури у спровођењу Оперативног програма“ (356.824,00 еура).