Manja slova Veća slova RSS

>

Spremni za školu: udžbenici za ovu školsku godinu pripremljeni prema planu

Spremni za školu: udžbenici za ovu školsku godinu pripremljeni prema planu
Datum objave: 18.08.2017 12:58 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Crnogorski obrazovni sistem, nakon sprovedenih reformskih koraka, ulazi spremno u novu školsku godinu. Ove godine đaci će najvećim dijelom učiti iz postojećih udžbenika, uz određena prilagođavanja i nekoliko novih naslova.

„Kako je za pripremu i štampu novih udžbenika potrebno oko godinu dana ili više, to je bilo i planirano da se ove školske godine nastavni proces odvija sa postojećim udžbenicima, uz prilagođavanja. Dakle, niko nije ni očekivao niti je bilo planirano da u upotrebi ove školske godine budu novi udžbenici.

Novi naslovi su iz Fizike 7. 8. i 9. razred, Engleski jezik za sve razrede srednje škole, Matematika za prvi i drugi razred gimnazije i Biologija za drugi razred gimnazije, ali oni takođe nijesu vezani za Reformu već su planirani od ranije.“, saopštila je savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete Milica Lekić.

Pitom, korišćenje postojećih udžbenika neće uticati na kvalitet nastave. Većina predmetnih programa nije mijenjala sadržaj više od 30%. Za neke predmete kombinovaće se postojeći udžbenici, a i takvih slučajeva neće biti puno. No svakako da je riječ o tehničkom pitanju i navedeno nije vezano za obim gradiva koji će se učiti.

„U cilju pripreme za početak nove školske godine, Ministarstvo je organizovalo sastanke sa direktorima svih predškolskih, te svih osnovnih i srednjih obrazovnih ustanova, kako bi sa najodgovornijim ljudima za implementaciju Reforme riješilo eventualne nedoumice“, naglasila je Lekić.

PR služba Ministarstva prosvjete